Vanwege de ontwikkelingen op het EK voetbal in Duitsland is de programmering voor dinsdag 2 juli iets aangepast.
Om 18:00 uur is de wedstrijd Roemenië – Nederland te zien op een groot scherm op het kerkplein. In de rust van deze wedstrijd zal de opening van de feestweek plaatsvinden en aansluitend begint de Handelskeuring.
Tussen 18:00 en 18:30 uur kunnen de kinderen een gratis ijsje ophalen.
Het wordt dus een voetbal- en een paardenfeest zoals de Handelskeuring het al mooi omschreef!

 

De 25e (!) editie van de Handelskeuring Rouveen: een oude traditie, maar nog springlevend!

Rouveen en Staphorst staan vanouds bekend om hun florerende paardenhandel en de goede  kwaliteit van de gefokte paarden. De Meppeler Courant schrijft er in haar editie van 31 januari 1948 al over.  Er wordt melding gemaakt dat een tweetal paarden zijn verhandeld voor een extreem hoog bedrag. De prijzen lopen volgens de courant ‘om en nabij de duizend gulden’. Volgens de redacteur een indicatie dat de Staphorster goede paarden bezit.

Paardenhandelaren deden vroeger met vaste regelmaat de ‘streek’ van Staphorst en Rouveen aan. Hun komst werd aangekondigd en de plaatselijke landbouwers bereidden zich voor. Beginnend bij café het Vergulde Ros in Halfweg en eindigend bij de Lichtmis in Rouveen werden er op de Gemeenteweg en Oude Rijksweg paardenmonsteringen gehouden. De boeren deden hun best om hun paarden zo goed mogelijk te presenteren aan de handelaren en op deze manier werd beoogd om een zo goed mogelijke prijs voor hun paarden te verkrijgen. Dit is de oorsprong van het begrip handelskeuring.

Met de komst van de schaalvergroting en de moderne communicatiemiddelen verdween het begrip handelskeuring langzaam uit het straatbeeld van Rouveen en Staphorst. Tegelijkertijd verschoof het gebruiksdoel van de paarden steeds meer van werkpaard naar sportpaard. Concours Hippique Rouveen ontstond en groeide uit tot een jaarlijks dorpsfestijn.

Halverwege negentig jaren werd door een groep enthousiaste paardenliefhebbers uit Rouveen besloten om het begrip handelskeuring nieuw leven in te blazen. Al gauw bleek dat een handelskeuring nog steeds in een behoefte voorziet. 25 edities later is de Handelskeuring een gerenommeerd evenement voor paardenliefhebbers uit de regio en ver daarbuiten.

Waar de Handelskeuring in vroegere tijden vooral gericht was op het verkopen van een paard is het tegenwoordig vooral een evenement waarbij fokkers en eigenaren hun paarden aan het oordeel onderwerpen van publiek en jury.

De basisgedachte is echter hetzelfde gebleven. Een paardeneigenaar is namelijk vooral een trotse eigenaar die graag zijn beste paard van stal haalt.

Het enthousiasme van de eigenaren, het massaal aanwezige publiek en het aansprekende programma maakt dat de handelskeuring nog steeds volop aanwezig is in het straatbeeld van Rouveen. Dit jaar vindt de jubilieumeditie, het is namelijk de 25e editie.

Show

Vast onderdeel in het programma zijn de verschillende rubrieken voor rij- en tuigpaarden en veulens..Naast aandacht voor sport en fokkerij vormt het shownummer een vast onderdeel in het programma van de Handelskeuring. Ludieke acts met een knipoog naar de paardensport of de agrarische cultuur. Zo konden de bezoekers in eerdere edities genieten van een heuse ‘Strontbakpullling’, het “Kampioenschap Melk ried’n” en de boerenmissverkiezing “Het Vlammegien van Rouveen”.  Ook dit jaar staat er een verrassende show op het programma.

2006: De boerenmissverkiezing “Het Vlammegien van Rouveen”

Zorg dat je erbij bent…

De Handelskeuring vindt dit jaar plaats op dinsdagavond 2 juli op het Kerkplein in Rouveen. De aanvang is om 18.30 uur en de toegang is gratis. Voorafgaand aan de Handelskeuring is om 18.00 uur de opening van de Munnikenweek. Meer info vindt u op www.handelskeuring.nl